Равиоли


Равиоли по италиански. Продукти: 500 г бяло брашно, 4 яйца, сол по вкус, 30 г масло, 100 г говежди мозък, 100 г листа от спанак, 100 г говеждо месо, 100 г кашкавал и 250 г доматен сос.
Брашното се прави на венец и се прибавят яйцата, разтопеното масло и солта. Замесва се на тесто и с помощта на точилка се разточва на две тънки кори, разделени предварително от тестото по равно, за да бъдат корите равни по големина. Корите са дебели не повече от 1 мм. Пълнежът се приготвя отделно, като говеждото месо се задушава, говеждият мозък се сварява, сваряват се и листата от спанака и всичко заедно се смила на машина за месо с гъста решетка поне два пъти. Получава се гъсто пюре. Прибавя се сол на вкус и черен пипер. Разбърква се добре и се правят топчета с големина на лешник. Едната кора от тестото се намазва с разбито яйце и върху нея се слагат топчетата от говеждото месо и мозъка на разстояние 3-4 см едно от друго. Върху топчетата се поставя другата кора и междините между тях се натискат с дълъг нож, за да се слепят двете кори. Плънката се оставя непритисната. След това със специална резачка или нож двете кори се изравняват едновременно по притиснатите места, като се получават четириъгълници и във всяко парче трябва да има плънка. Парчетата се оставят да се изсушават на кърпа 4 - 5 часа, след което се сваряват в повече вода, посолена със сол както за макарони, и врят15 – 25 мин. Сварените парчета се изцеждат от водата и се поръсват с настърган кашкавал, като се потопяват в сгорещено масло. Поставят се в подходяща тавичка или чиния, поливат се с доматен сос и отгоре пак се наръсват с настърган кашкавал. Запичат се на фурна 10 – 15 мин. Сервират се топли за предястие.

Равиоли с крем. Продукти: 500 г брашно, 30 г зехтин, 120 г масло, 5 яйца, 200 г кашкавал или сирене, 300 г мляко и 300 г доматен сос.
Приготвят се по същия начин както равиоли по италиански, като се сменя само пълнежът, който сега се прави с крем от сирене или кашкавал. Кремът се приготвя, като към гъст сос бешамел се прибавят един-два жълтъка и докато е още горещ се прибавя и настърган кашкавал, като се разбърква добре и се оставя да изстине, след което вместо топчета не ръка кремът се шприцова с шприц направо върху първата кора, като шприцованите топчета се разполагат пак на 3-4 см едно от друго. Отгоре се покриват по същия начин, описан по-горе. След като се изсушат 4-5 часа, равиолите се сваряват и запичат на фурна както по-горе и се сервират топли като предястие. Същите равиоли могат да се запекат на фурна само със сос бешамел, без да се заливат с доматен сос.

Равиоли със сирене. Продукти: 500 г брашно, 30 г зехтин, 100 г сирене, 120 г прясно масло, 5 яйца и червен пипер.
Приготвя се по същия начин както по-горе, като пълнежът се прави от бяло сирене. Сиренето се настъргва на ренде или се минава на преса за пюре. Пюрето от сирене се разбърква добре с маслото и жълтъка, без да се слага на топло. От така приготвения пълнеж се правят топчета. За цвят може да се прибави и малко червен пипер. По-нататък равиолите се приготвят по същия начин, както е описано по-горе.

Равиоли със спанак. Продукти: 500 г брашно, 30 г зехтин, 500 г спанак, 30 г масло, 100 г кашкавал и 5 яйца.
Приготвя се по същия начин както по-горе, като пълнежът е от спанак, който се приготвя по следния начин. Листата от спанака се измиват добре и се задушават с маслото, докато омекнат и се изпари водата. Посоляват се по вкус и по желание се слага червен пипер. След като изстинат, към тях се прибавя настъргания кашкавал или пармазан. След това всичко се разбърква и се накълцва с нож. Прибавя се и жълтъкът и след като се размеси всичко добре, се правят топчетата за пълнежа. По-нататък равиолите се приготвят по същия начин, както е описано по-горе. Сервират се топли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар