Студени предястия от зеленчук

Ангинари със сос винегрет. Продукти: 10 ангинара и 200 г сос винегрет.

Приготвя се по същия начин както холандски сос, само че вместо него се сервират със сос винегрет. И сосът и ангинарите се поднасят студени.

Ангинари по провансалски. Продукти: 10 ангинара, 300 г лукчета, 60 г малка къдрава салата, 100 г бяло вино, 100 г зехтин, копър и магданоз.

Почистените дъна от ангинарите се смесват с почистения дребен арпаджик и нарязаната малка къдрава салата и се заливат с бялото вино, зехтина и вода, кокото да покрие всичко. Посолява се по вкус. Оставя се да ври на огъя час и половина. Прибавят се нарязаният на ситно магданоз и копър. След варенето се оставят да изстинат. Сервират се студени.

Ангинари по сицилийски. Продукти: 20 ангинара, 300 г лукчета, 150 г зелени маслини, 200 г домати, 100 г зехтин, 1 лимон, 100 г бяло вино, магданоз и копър.

Главите от млади ангинари се попарват 15-20 мин., след което се смесват с лукчетата, сварени отделно, за да излезе силната им миризма, обезкостилените маслини, доматите, обелени и почистени от семето и нарязани на едри парчета, сол по вкус, зехтин, сока от лимона, виното, две чаши вода, ситно нарязания магданоз и копъра. Всичко се слага в специално гърне, захлупва се и около капака се замазва с тесто, за да не поема въздух. Слага се във фурна със средна температура да се вари час и половина до два, сле което се оставя да изстине. Сервира се студено след месо.

Аспержи по сибирски. Продукти: 1,5 кг аспержи и 250 г майонеза.

Приготвят се по същия начин както с холандски сос, но вместо него се поднася майонеза в сосиера. Сервира се студени.

Аспержи със сос тартар. Продукти: 1,5 кг аспержи и 250 г сос.

Приготвят се по същия начин както със сос винегрет, но вместо него се придружават със сос тартар в сосиера. Сервират се студени.

Аспержите могат да се приготвят и с други сосове, като: италиански, сос с портокал, сос винегрет и фламандски сос, които са студени.

Мариновани гъби. Продукти: 1 кг пресни гъби, 100 г зехтин, 1 лимон, черен пипер и 1 дафинов лист.

Пресните гъби, почистени и измити добре, се нарязват на половинки, а по-големите- на четвъртинки и се слагат в тенджера. Заливат се с половин литър вода и зехтина. Прибавят се сокът от лимона, сол по вкус, червеният пипер и дафиновият лист. Врят до омекване и докато водата стане толкова, колкото да ги покрива. Сервират се студени за аперитив.

Варена царевица. Царевицата се сварява цяла или натрошена на зърна, като се залива със студена и леко посулена вода. При сервиране се посолява по вкус със сол, а може и да се наръси със ситна захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар