Мусаки

Говежда мусака. Продукти:1 кг месо, 150 г масло, 100 г лук, 1 г червен пипер, 30 г доматено пюре, 800 г картофи, 50 г брашно, 2 яйца, 300 г прясно мляко, 1 г черен пипер и магданоз.

Месото от предната част се смила веднъж на машината. Запържва се ситно нарязания лук в масло и след като се зачерви, се прибавя червения пипер. След това се поставя и смляното месо и след като се запържи, се прибавят магданоз и се залива с малко топла вода. Оставя се да ври, докато месото омекне. Отделно се приготвя гарнитура, с която ще се прави мусаката. Ако се прави с картофи, те се обелват, нарязват се на филийки и се изпържват леко в маслена баня, за да не се слепват. От свареното месо се слага тънък пласт в подходяща тавичка и върху него се поставя един ред от картофите. Върху картофите се поставя месо, върху него пак картофи и т.н., докато се поставят всички картофи и месо. Слага се във фурна да поври малко. За заливка се приготвя гъст сос бешамел, като се запържи брашното в масло и след това се прибави прясното мляко. Разбърква се с тел добре, за да не се оставят бучки от брашното. Оставя се малко да позастине, след това се прибавят яйцата и пак се разбърква. С така приготвения сос се залива мусаката и се оставя във фурната да се зачерви.

Телешка мусака със сини домати. Продукти: 800 г месо, 150 г масло, 100 г лук, 50 г брашно, 800 г домати, 200 г червени домати, 1 г черен пипер, 2 яйца и прясно мляко.

Приготвя се като мусаката с картофи, като вместо картофи се слагат филийки от сините домати, обелени, посолени по вкус, оваляни в брашно и изпържени в маслена баня.

Говежда мусака със сини домати. Продукти: 1 кг месо, 150 г масло, 100 г лук, 1 г червен пипер, 30 г доматено пюре, 800 г сини домати, 100 г брашно, 2 яйца, 300 г мляко и 1 г черен пипер.

Приготвя се като телешката мусака, като сините домати се обелват, нарязват се на филийки, посоляват се по вкус, овалват се в брашно и се пържат в маслена баня. Подреждането и заливането става по същия начин както при телешката мусака.

Говежда мусака с тиквички. Продукти: продукти: 1 кг месо, 150 г масло, 100 г брашно, 100 г лук, 1 г червен пипер, 30 г доматено пюре, 800 г тиквички, 2 яйца, 300 г мляко и 1 г черен пипер.

Приготвя се по същия начин както със сини домати, но този път доматите са заменени с тиквички.

Говежда мусака с макарони. Продукти: 1 кг месо, 100 г масло, 100 г лук, 1 г червен пипер, 30 г доматено пюре, 50 г брашно, 2 яйца, 300 г мляко и 250 г макарони.

Месото се приготвя както по-горе. Макароните се сваряват в посолена вода и без да се запържват, се нареждат с месото по описния начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар